Nagy nemzeti városszimbólumok I.

Írta: Sikeres Város 2011.02.14. 20:21

Eger vára

épült 1261 körül

 

Heves megye székhelyekén, híres borvidéke mellett, Eger városának szimbóluma a nagy hazai, és külföldi látogatottságnak örvendő, történelmi múltú kővár. Jelképpé válásában nagy szerepet játszott Gárdonyi Géza 1901-ben készült Egri Csillagok című műve, hiszen a várkapitány Dobó István, az 1552-es török ostrom elleni küzdelmét jószerivel minden magyar ember e műből ismerhette meg.

Gárdonyi Géza, a "vármárkázó"

 

Hogyan is válhattak volna legendává másképp az egri nők, minthogy Gárdonyi művéből megismerhettük bátorságukat és odaadásukat. A műnek számos máig is elérő hatása közül az egyik az Egri Nők Egyesülete, aki igen aktív a város közéletének szervezésében.

Székely Bertalan - Egri nők

 

Abból a szempontból a legérdekesebb ez az erődítmény, hogy egy művészeti alkotásnak, egy irodalmi műnek köszönheti igazi közismertségét. Ehhez hasonló külföldi példaként megemlíthetjük a Párizsban található – az Eiffel torony mellett hasonlóan szimbolikus – Notre Dame székesegyházat, melyet Victor Hugo A párizsi Notre Dame, és az ez alapján készült Notre Dame-i toronyőr filmek tettek igazán híressé. Az erdélyi Törcsvárban található Dracula kastély, melyet a vámpírlegenda gróf egykori lakhelyének tulajdonítanak, vagy – bár kevéssé városszimbólum – a Füvészkert, a Pál utcai fiúkból megismert helyszín is egy hasonló folyamat eredményei.

Jumurdzsák filmbéli megtestesítője: Bárdy György

 

Márkázáskor bátran merítsünk ihletet a város, vagy annak szimbólumához kapcsolódó irodalmi művekből, filmekből, zenei művekből, festményekből, hiszen ezek nagyban segítségünkre lehetnek a város asszociatív értékeinek növelésére, bővítésére.


Tudtad-e hogy?

  • az egri vár alapanyaga, a térség borvidékének talaját is képező riolittufa alacsony hőállósága, és a kemény fagyok miatt a vár omladozó falai állandó javítást, és karbantartást igényeltek

 

  • lovagvárként számos szempontból is elavultnak volt tekinthető, és csak az 1552-es ostrom után kezdődő több évtizedes újjáépítésekor, részben Bornemissza Gergely tervei alapján korszerűsítették
  • a Várhegy melletti Almagyar dombról át lehetett lőni a falak között, ezért később a domb jelentős részét elkerítették
  • a később kezdődő hódoltság 91 éve alatt a törökök nem csak fenntartották, de ki is bővítették az erődítményt, melyeknek feleslegessé vált tagjait később, a Habsburgok felrobbantották

 

  • a kuruc szabadságharc után, a feladatavesztett vár falaiból rengeteg építőanyagot szállítottak a város többi részébe
  • 750 éves, eseménydús történelme során, ma a vár múzeumként üzemel, benne egy IMAX technológiát alkalmazó 3D mozival, ahol az AEnima Computer Grafikai Stúdió munkáját, az 1552 című animációs filmet lehet megtekinteni. 

Szólj hozzá!

 
Hozzászólások: 0

A bejegyzés trackback címe:

https://sikeresvaros.blog.hu/api/trackback/id/tr312661474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása