A világ legjobb felhőkarcolói 2011-ben

Írta: Sikeres Város 2011.08.01. 02:17

Idén is megnevezte a négy régióra osztott földkerekség legjobb felhőkarcolóit a speciális építési terület legismertebb szakértő szervezete, a chicagói Council on Tall Buildings and Urban Habitat (CTBUH). Bár a tavalyi fejleményt, az új világrekordot beállító Burj Khalifát idén nem sikerülhetett lepipálni, azért Frank Gehry személyében, aki első felhőkarcolójának örülhet New Yorkban, most is akad valódi sztár a csapatban, az ázsiai nyertes pedig a tréfás nevű „Mutatóujj”, azaz Index.

A CTBUH által szervezett versengés jó ideje rácáfol a gazdasági válságra. Miután tavaly megdőlt a magassági rekord, idén minden eddiginél több nevezés érkezett, Richard Cook zsűrielnök, a Cook + Fox építésziroda vezetője pedig repesve jelentette ki: a színvonal is felülmúlja az előző évekét. Hogy erről a zsűri többi tagja miként vélekedett, nem tudjuk. A hozzáértést mindenesetre személyük garantálta: Mohamed Ali Alabbar, a Burj Khalifát építtető Emaar Properties mellett a bírálók között ült Gordon Gill, Chicago egyik legismertebb, felhőkarcolókra specializálódott irodájának vezetője, Peter Murray urbanista, a londoni New London Architecture Centre vezetője, Werner Sobek német mérnök és Antony Wood az Illinois Instutite of Technology és a CTBUH képviseletében.


Ahogyan már az előző években, a négy regionális győztes mellett kihirdették, ki kapja a szervezett életműdíját. Idén Dr. Akira Wada, a Tokyo Institute of Technology professzora, a Japán Építészeti Intézet frissen kinevezett igazgatója és egyben a CBTUH japán részlegének vezetője az egyik kinevezett. A másik az az Adrian Smith, aki a zsűriben ülő Gordon Gillel közös cégében dolgozik 2006 óta, de már negyven éve fontos szereplője az amerikai építészeti közéletnek. Smith azon kevés építészek közé tartozik, akik több szupermagas (azaz 400 méter feletti) felhőkarcoló tervezésében vállaltak vezető szerepet; portfoliójában a Burj Khalifa mellett a shanghai Jin Mao Tower, a chicagói Trump International vagy a guangzhoui Pearl River Tower is szerepel. De most lássuk az idei díjazottakat, akik közül október végén az év legjobbja kikerül.

Az amerikai kontinens legjobb magasépülete
New York by Gehry (8 Spruce Street), New York, Egyesült Államok


Az eredetileg másik befektetővel és más néven építeni kezdett, 76 emeletes felhőkarcoló zaklatott építéstörténetet követően vált a nyugati félteke legmagasabb lakóépületévé. A jelenleg világhírű építésze után „New York by Gehry” néven futó épület különlegessége a fémfüggönyre emlékeztető, hullámzó homlokzat. A 2011 februárjában megnyitott, 264 méter magas épület alsó öt szintjét általános iskola foglalja el, e fölött kapott helyet az összesen 903 luxusapartman, amelyek méretét és beosztását az ablaknyílásokhoz igazították. A 150-500 négyzetméter között változó alapterületű lakások kizárólag bérelhetőek. A négy év alatt elkészült tornyot, amelyet a tervező 82. születésnapján nyitottak meg, az építészkritikusok rendkívül pozitívan fogadták. Nicolai Ouroussoff a New York Times-ban az elmúlt négy évtized legjobb helyi toronyépületének nevezte, a New Yorkerben pedig Paul Goldberger repítette az egekbe.

Ázsia és Ausztrálázsia legjobb magasépülete
Guangzhou International Finance Center, Guangzhou, Kína


Az idei négy díjazott legméretesebbje, a 440 méterével már a szupermagas kategóriába tartozó Guangzhou IFC nemcsak elegáns, kecses formájával követi napjaink hi-tech divatját, de az üvegburkolaton áttetsző diagonális tartószerkezettel is. Utóbbi a maga nemében a világ legmagasabbja. A 103 emeletes épületet a Wilkinson Eyre Architects tervezte a hongkongi Yue Xiu Group megbízásából. A háromszög alaprajzú torony minden oldala vízszintesen és függőlegesen is enyhén kidomborodik, innen a szokatlanul kecses forma. A torony 1-66. emeletén irodák, a 67-68. emeleten gépészet, a 69-98. emelet között a Four Seasons hotellánc egy tagja helyezkedik el, míh a legfelső szintek nyilvános funkciókkal bírnak.

Európa legjobb magasépülete
KfW Westarkade, Frankfurt am Main, Németország


A vén kontinens tavalyhoz hasonlóan idén is a legalacsonyabb épülettel került be a magasházak versenyébe: a Sauerbruch Hutton által tervezett pénzintézeti székház mindössze 56 méter magas. A 14 emeletes épület, ha magasságával nem is, működésével jócskán kitűnik: működtetése az átlagos európai irodaházakhoz képest csak feleannyi energiát igényel. A formát a széljárás és a természetes benapozás maximális kihasználása határozta meg, a kétrétegű homlokzat pedig lehetővé teszi, hogy az év nyolc hónapjában pusztán a természetes fény elegendő legyen a napközbeni használathoz. A homlokzati lamellák színes játékossága a tervezőiroda ismertetőjegye, feltűnt például müncheni múzeumépületükön is.

A Közel-Kelet és Afrika legjobb magasépülete
The Index, Dubai, Egyesült Arab Emírségek


Ha Gehryt sztárként definiáltuk a bevezetőben, akkor az Index tervezője, Sir Norman Foster neve mellől sem maradhat el ez a jelző. Az évtizedek óta a legkeresettebb tervezőirodák közé tartozó Foster & Partners friss dubai munkája formavilágában a késő-modernizmus nyerseségét, illetve kissé a hi-tech mérföldkövének számító hongkongi HSBC-bankházat, Foster korai főművét idézi. A 326 méter magas, 80 emeletes torony keskeny, de széles tömege kelet-nyugati tájolású, azaz az irodákból és lakásokból nemcsak egész Dubai, de a Perzsa-öböl is belátható. Werner Sobek zsűritag elégedetten jegyezte meg az épület kapcsán: a passzív stratégiák komplett tárházát felvonultató Index a közel-keleti fenntartható építészet új ikonjává válhat.

 

forrás: http://hg.hu/cikk/epiteszet/12450-a-vilag-legjobb-felhokarcoloi-2011-ben




 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sikeresvaros.blog.hu/api/trackback/id/tr943115712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása