Legélhetőbb városok: Melbourne hat év után megverte Vancouvert

Írta: Sikeres Város 2011.09.08. 22:47

A korábbi első helyezett Vancouver uralmát megdöntve Melbourne lett a legélhetőbb város egy kedden ismertetett felmérésben. A rangsor szerint Zimbabwe fővárosában, Hararéban a legrosszabb élni.

Melbourne

 

Melbourne


A The Economist sajtócsoport érdekeltségébe tartozó Economist Intelligence Unit által készített tanulmány rangsorában a korábbi hatszoros első kanadai Vancouver a harmadik helyre csúszott vissza, a második helyen Bécs áll.

Bécs


Ausztráliának nincs oka szégyenre, három másik nagyváros, Sydney, Perth és Adelaide is az első tízben szerepel, pontosabban a hatodik, illetve holtversenyben a nyolcadik helyen. A kanadai városok is jól szerepeltek, Vancouvert Toronto és Calgary követi a negyedik és az ötödik helyen.

Vancouver

 

Helsinki


A rangsorban hetedik lett Helsinki, a tízes élmezőnyt az Új-Zélandon fekvő Auckland teszi teljessé.

Auckland


A sorrend felállításában számos szempontot vettek figyelembe, többek közt a politikai és társadalmi stabilitást, a közbiztonságot, az orvosi ellátáshoz való hozzáférést, a kulturális életet, a környezetet, az oktatást és az infrastruktúrát.


"Ausztrália a gyérebb populációjával és a viszonylag alacsony bűnözéssel továbbra is a legtöbb várost szerepelteti a legélhetőbb helyek között" - mondta Jon Copestake, a tanulmány felelőse, aki szerint a kontinensnyi országban tapasztalható magas életszínvonal és az ausztrál fizetőeszköz erőssége révén ezek a városok egy sor tényezőt tekintve rendkívül vonzónak bizonyulnak.


A világ nagy metropoliszai közül Párizs a 16., Tokió a 18. lett. A legjobb helyezést - a huszonhatodikat - elért amerikai város Honolulu. London csak az 53., megelőzve Szingapúrt. A pénzügyi hírekben mostanság sokat szereplő Athén öt helyet hátracsúszva a 67. lett, a hatalmi harcok dúlta Tripoli a 107. helyről a 135-re sorolódott.
A korábbi összesítésekhez hasonlóan ezúttal is Zimbabwe fővárosa, Harare lett az utolsó, Banglades fővárosa, Dakka, illetve Pápua-Új-Guinea fővárosa, Port Moresby után.

Harare

 

Top 10 város:

1. Melbourne 2. Vienna 3. Vancouver 4. Toronto 5. Calgary 6. Sydney 7. Helsinki 8. Perth 9. Adelaide 10. Auckland.
 

Források:

www.eiu.com/public/topical_report.aspx

www.economist.com/blogs/gulliver/2011/08/liveability-ranking

hvg.hu/vilag/20110830_legelhetobb_varos_melbourne

 

Szólj hozzá!

 
Hozzászólások: 0

A bejegyzés trackback címe:

https://sikeresvaros.blog.hu/api/trackback/id/tr673212591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása