Európa legjobb utcái

Írta: Sikeres Város 2011.01.28. 19:37

 

Egy város hírnevét nagymértékben meghatározza, hogy milyen tartalmakkal, jelzőkkel kerül be az emberek fejébe. A szájhagyomány („Word of mouth”) ereje mára már vitathatatlan marketing és üzleti szempontból. Ahhoz, hogy ez elinduljon hosszú munkára van szükség, melyet a történelem mellett a tudatos márkázás is segít. Ez kiemeli a legmeghatározóbb történeteket, mítoszokat, új köntösbe öltözteti őket és „eladja” a turistáknak. Nem kell cifra dolgokra gondolni, ilyen megkülönböztetésre alkalmas lehet akár egy utca is. Az alábbi felsorolásban Európa legjobb utcáiról olvashatunk, amiknek hírnevéhez a szájhagyomány mellett a tudatos márkázás is hozzájárult.

 

Champs-Elysées, Párizs

A világ legdrágább sugárútjának hírében álló Avenue Des Champs-Élysées a mitológiai Elüszionról kapta a nevét. Elüszion - a boldogok mezeje- egy olyan túlvilági hely, ahol isten kedveltjei tartózkodtak. A Place Charles de Gaulle, Étoile-tól (Diadalív) a Place de la Concorde-ig (Obeliszk) tart, és a fiatal platánok árnyékában szinte kizárólag luxusüzletek sorakoznak.

Las Ramblas, Barcelona

A platánsorral szegélyezett utca két végét a Kolumbusz-emlékmű és a Katalónia tér zárja le. Utcazenészektől, kávézóktól, mutatványosoktól, színes újságosbódéktól és árusoktól zajos. Sokak szerint az egész egy nagy zsibvásár, ám Spanyolország második legnagyobb városa ettől azért elegánsabb. A legérdekesebb látványosságok az úgynevezett élő szobrok.

Via Appia, Róma

 

Nemcsak a világ legelső útjai közé tartozik a Via Appia, hanem a leghíresebbek egyike is. A "hosszú utak királynője" nem tipikus városi utca. A Via Appia az ókorban az egyik legfontosabb katonai célokat szolgáló út volt, amely Rómából Brindisiig vezetett. Appius Claudius Caecus kezdte el építeni, hogy megoldja a dél felé haladó hadseregek utánpótlását.

 

Zeil, Frankfurt

Itt -a Hauptwache és Konstablerwache terek közt húzódó területen- a pénzköltésé a főszerep. Exkluzív boltok és butikok, különleges szalonok és üzletek váltják egymást. Villannak a hitelkártyák a közeli Zeilgalerie áruházban is. Lent a bevásárlóutcához közel a turistalátványosságok közül megtekinthető például Goethe szülőháza és a 103 méter magas, barokk stílusban épült Szent Katalin-templom.

 

Gran Via, Madrid

A spanyolok másik híressége a hotelektől és moziktól hemzsegő Gran Via. Ezt is bevásárlóutcaként emlegetik, pedig látványosságknak sem utolsó.. Épületeit az első kapavágások óta (1909) a bécsi szecesszió, a platareszk illetve az art deco stílusában tervezték és kivitelezték.

 

Nagy európai kedvencek

Európában egyébként szinte minden nagyvárosnak megvan a maga kedvenc turistautcája. Az Ausztria minden báját megelevenítő salzburgi Getreidegassén édességboltok és kávézók, és megannyi ajándékbolt található.

Nagyvárosi miliővel keveredik a bécsi Mariahilfer hangulata, ahol közép és felsőkategóriás divatcégek üzleteitől éghetnek lázban az utazók. A városi kellem megtestesítőjeként az amszterdami Hooftstraat-on még tulipánhagymák között is válogathatunk. Aki pedig a világfalu minden nációjának, minden üzletére és márkájára, valamennyi nyelvére és éttermére kíváncsi az a londoni Oxford Streeten mindent megtalál.

 

A teljes cikket itt olvashatja: http://sikeresvaros.hu/Sikeresvaros/cikk/78/europa_legjobb_utcai

Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://sikeresvaros.blog.hu/api/trackback/id/tr272621649

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nacsinák Gergely András - KERINGŐ 2011.02.22. 09:42:28

– Nagyon szép. Mi ez?– Sosztakovics. Második keringő – felete a kipirult arcú férfi, és megigazította a kottát.Csakugyan nagyon szép volt. Másnap is meghallgattam számítógépről, szimfonikus zenekar előadásában, de az már nem volt ugya...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása