Erdélyi vámpírmárkázás!

Írta: Sikeres Város 2011.03.03. 14:28

Drakula gróf legendája meghódította az egész világot, köszönhető ez részben az amerikai filmgyártás sikereinek és annak az írónak, akinek a könyve megadta a kezdő ötletet a filmeseknek. A legendabéli alak várába ma is sokan ellátogatnak. Pezsgő turistaéletet tapasztal az aki Bran kastélyába ellátogat. A kastély melletti bazárban teljes Drakula-felszerelés kapható, a gyerekek szellemvasúton is rémüldözhetnek a vámpíroktól. Még az sem zavarja az idelátogató turistákat, hogy  kastély meglehetősen hangulatos, szobáiban semmi sem utal múltbéli kegyetlenkedésekre. Mindenesetre a város és a kastélya a tengerentúlról érkező turisták egyik legelső célpontja.

 

Lugosi Béla, a Dracula című film főszerepében.

 


Menjünk vissza több száz évet az időben, XV. század, helyszín Erdély, Bran vára, Havasalföld fejedelemség. III. Vlad fejedelem a vajda ebben az időben. Minden innen indul ki, ez az alaptörténete Drakula grófnak, hiszen a történelem úgy emlékszik vissza III. Vladra, mint „Karóbahúzó Vlad” avagy Drakula gróf! Korának kegyetlen uralkodója volt. A telepesek, alattvalók többféle gúnynévvel illették sorozatos kegyetlenségei miatt. Ezen történelmi események alapján írta meg Bram Stoker - Drakula gróf válogatott rémtettei című könyvét, amely nagyon híressé és közismerté vált a vámpír regények körében. A könyv 1897-ben jelent meg, bár nem ő volt az első, aki vámpír történetről irt, de kétség nem fér hozzá, hogy Bram Ír szerző hozta létre a világ leghíresebb vámpírszereplőjét, Drakula grófot. Tulajdonképp a híres misztikus alak, itt született meg, ez volt az első lépés afelé, hogy később az egész világ tudja ki is volt ő valójában és honnan származik. Bram nemcsak egy mai napig hírhedt főhőst talált ki, hanem híressé tett egy várost is. Magyar néven Törcsvár szolgált helyszínül Drakula lakhelyének és az itt álló kastélyban aludt nappal és gyilkolt éjjel.
A helyszín nem misztikus, hanem nagyon is létező, a mai napig rendkívül jó állapotban van a törcsvári kastély, amelyet még különösebbé tesz az elhelyezkedése. Száz méter magas szorosra épült, amelyet fák ölelnek körbe. Brassótól délnyugatra körülbelül 30 kilométerre található és a régi török hódítás idején a vár stratégiai fontossággal is bírt. Mindamellett, hogy csodálatos a táj és Erdélyben, a törcsvári kastélyt viselte meg legkevésbé az idő, nem látogatnák csak ezek miatt több ezren évente a világ minden pontjáról.

 

Drakula gróf kastélya Bran városában.

 

A legendaépítés hatásos módszere a városmárkázásnak

Kevés olyan európai ország van, ahová ilyen nagy számban látogatnak amerikai turisták. Persze nem véletlenül, hiszen oly sokan kíváncsiak a legenda helyszínére.
Az amerikai filmkészítés méltán híres az egész világon, Tod Browning rendező Dracula című filmje az első volt, ami a vérszívó vámpír legendáját dolgozta fel. A rendező Bram Stoker könyve alapján készítette el a filmjét még fekete-fehérben. Lugosi Béla főszereplésével. Lugosi 1927-ben a „Drakula” című Broadway darab címszereplőjét alakította. A produkció rendkívül sikeres volt, ennek köszönhetően kérte fel a Universal filmstúdió a film főszerepére. A kész produkció hatalmas sikert aratott a tengerentúlon és az egész világon, nagyobb tömegekhez juttatva így el a Drakula történetet, mint amennyit könyv formájában elért. Az amerikai társadalom ettől kezdve sajátjának érezte a vérszívó életét és mindenki kíváncsi volt az eredeti helyszínre. Hol is élt? Ki is volt Ő valójában? Így visszatérünk Romániába, a Bran kastélyhoz. A tömegkommunikáció segítségével az egész világ megismerte ezt a misztikus történetet, és ezzel egyetemben tudomást szereztek az erdélyi Törcsvár kastélyról.
Ahhoz, hogy a mai napig több ezer ember látogassa ezt a romániai kisvárost, szükség volt a sok feldolgozást megért legendára, amely számos könyvnek, történetnek is az alapjává vált. Ma már széleskörű vámpírirodalommal találkozhat az érdeklődő, aki a könyvesboltok polcain keresgél.
 
Bran, az egyre vámpírosabb város


Bran város büszke a világsikert aratott Drakula grófra és a várra ahol a történelem szerint élt.  A kastély körül ugyan már minden a vámpírlegenda körül forog, ám a városképbe még jobban be akarják építeni egyedülálló legendájukat. Ezért a román kormány segítségével, egy 60 millió dolláros emlékparkot kívánnak létrehozni Drakula grófra emlékezve.
A park megépítését, amely a „Dracula Birodalma” nevet kapja -nem meglepő módon - egy amerikai kivitelező valósíthatja meg. A városvezetés ezen kívül tervez még Drakula Könyvtárat és más Drakulához kötődő intézményeket is.
Bran jó példa arra, hogy ha a város tradíciójában ennyire ismert legenda él, akkor nem érdemes mással próbálkozni a márkázásban. Sokszínű szolgáltatásokkal kell várni a turistákat, hogy ne egynapos programként tekintsenek a városra, hanem több időt is el lehessen tölteni a környéken.
 

Szólj hozzá!

 
Hozzászólások: 0

A bejegyzés trackback címe:

https://sikeresvaros.blog.hu/api/trackback/id/tr642707185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása